Vergoeding en tarieven

Vergoeding en eigen risico

De psychotherapie wordt in principe vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Je moet wel nog het wettelijk verplicht eigen risico zelf betalen. In 2025

bedraagt het wettelijk eigen risico vanaf 18 jaar €385,00 per persoon. Dit bedrag wordt jaarlijks door de overheid bijgesteld. Om in aanmerking te komen voor vergoeding heb je een gerichte verwijzing voor de gespecialiseerde GGZ van de huisarts nodig. 

 

Van de volgende diagnoses wordt de behandeling meestal niet vergoed door je zorgverzekeraar: relatieproblemen, burn-out, aanpassingsstoornis, seksuele problemen en specifieke fobie. De behandeling hiervan valt onder de onverzekerde zorgproducten (OZP) en moet je zelf betalen. Het tarief hiervoor vind je onderaan deze pagina. Onder bepaalde voorwaarden wordt de behandeling echter wel vergoed. Neem contact met mij op voor informatie.

Contractvrij werken: wat houdt dit voor jou in ? BELANGRIJK

Ik heb uit principe geen contracten met zorgverzekeraars. Het voordeel van contractvrij werken is dat ik geen omzetplafonds heb en er geen onnodige inhoudelijke beperkingen worden gesteld aan de inhoud en duur van je behandeling. Het betekent dat er meer ruimte is om je behandeling af te stemmen op wat voor jou het beste werkt. De zorgverzekeraar blijft zo nagenoeg buiten de therapiekamer; het gaat om jou.

 

Ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. Het nadeel van contractvrij werken is dat je behandeling mogelijk niet volledig vergoed wordt. Alleen met een volledige restitutiepolis voor de GGZ krijg je 100% vergoed. Heb je een ander soort polis dan moet je in principe het resterende bedrag, het restitutietekort, zelf betalen. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van je polis en de intensiteit en duur van je behandeling. Het bedrag dat je dan zelf moet betalen, kan enkele honderden tot duizenden euro's bedragen. De condities hiervoor kunnen besproken worden in het kennismakingsgesprek, dat kosteloos is.

LET OP: Psychotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering en dit staat helemaal los van een eventuele aanvullende verzekering. 

 

LEES VOORAL DE ONDERSTAANDE STUKJES OVER DE RESTITUTIEPOLIS EN DE OVERGANGSREGELING 2025

Overgangsregeling restitutiepolissen MENZIS, ASR en AEVITAE  2025

In 2025 wordt er door geen enkele zorgverzekeraar meer een restitutiepolis voor de GGZ aangeboden. Echter, er is een uitzondering: heb je in 2024 een restitutiepolis bij een van onderstaande zorgverzekeraars en overweeg je behandeling bij mij? Plan dan nog vóór 1 januari 2025 een intake. Je krijgt dan ook gedurende het hele jaar 2025 je behandeling 100% vergoed, mits je dezelfde polis behoudt. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Het betreft de volgende verzekeringen:

  • Menzis basis vrij
  • Aevitae vrije keuze*
  • ASR eigen keuze

*Bij Aevitae moet je voor de behandeling van sommige diagnoses in de GGZ wel voorafgaand toestemming vragen en krijgen. Zie hiervoor de polisvoorwaarden van Aevitae.

  

Overstappen naar andere zorgverzekering?

De restitutiepolissen van 2025 bieden niet langer 100% dekking van je rekening in de GGZ (uitzondering zie boven). Toch dekt de ene polis een hoger percentage van je rekening bij een behandelaar zonder contract dan de andere polis. Had je in 2024 geen restitutiepolis en overweeg je een behandeling, dan kan het evengoed de moeite waard zijn om over te stappen op een polis die een hoger percentage van je behandeling dekt. Opzeggen kan tot en met 31 december 2024. Je hebt tot 31 januari 2025 om een andere verzekering kiezen.

 

Een restitutiepolis is iets duurder dan een natura- of budgetpolis, maar biedt een hogere vergoeding. De meeste ‘restitutiepolissen’ dekken ongeveer 85% van het gemiddelde gecontracteerde tarief, wat op zichzelf al minder dan 85% is van het door de NZA (Nederlandse Zorg Autoriteit) vastgestelde maximumtarief. Dat betekent dat je maximaal 85% van 85% van je rekening vergoed krijgt met zo’n polis, en dat is ongeveer 72%. 

 

Mochten de kosten voor je behandeling te hoog voor je zijn, dan kun je bij je zorgverzekering om een hogere vergoeding vragen. Deze is verplicht je dat aan te bieden volgens het Hinderpaalcriterium.  Mocht het resterende bedrag dan nog te hoog zijn, dan kunnen we overleggen hoe hiermee om te gaan.

 

Download hier de percentages die door de verschillende zorgpolissen worden uitgekeerd

 

Tarieven en het zorgprestatiemodel

Vanaf 1 januari 2022 geldt het zorgprestatiemodel (ZPM) als bekostigingssysteem in de GGZ. Dit is in de plaats gekomen van het DBC-systeem. 

 

In het zorgprestatiemodel krijg je per kwartaal van mij een rekening met daarop de 'prestaties' met bijbehorende code, tijdsduur en tarief. Zo is direct inzichtelijk wat voor zorgcontacten er in rekening zijn gebracht dat kwartaal. De rekening kun je indienen bij je zorgverzekering. Afhankelijk van je polis zal je zorgverzekering de nota geheel of gedeeltelijk vergoeden.

 

 

De tarieven van 2024 voor de vergoede prestaties, niet vergoede zorg of zelfbetalers vind je hier

 

De tarieven van 2025 voor de vergoede prestaties, niet vergoede zorg of zelfbetalers zijn nog niet bekend.


Tarief niet tijdig geannuleerde afspraak (No Show)

Een afspraak dient uiterlijk 24 uur van tevoren te worden geannuleerd. Wanneer je minder dan 24 uur van tevoren een afspraak annuleert, kan ik je € 85,00 in rekening brengen voor de gereserveerde tijd. De factuur voor een niet nagekomen afspraak wordt niet door je zorgverzekeraar vergoed.