Vergoeding en tarieven

Vergoeding en eigen risico

De behandeling worden vergoed vanuit je basisverzekering. Je moet wel nog het wettelijk verplicht eigen risico zelf betalen. In 2020 bedraagt het wettelijk eigen risico vanaf 18 jaar €385,00 per persoon. Dit bedrag wordt jaarlijks door de overheid bijgesteld. 

 

Van de volgende diagnoses wordt de behandeling meestal niet vergoed door je zorgverzekeraar: relatieproblemen, burn-out, aanpassingsstoornis, seksuele problemen en specifieke fobie. De behandeling hiervan valt onder de onverzekerde zorgproducten (OZP) en moet je zelf betalen. Het tarief hiervoor vind je onderaan deze pagina. Onder bepaalde voorwaarden wordt de behandeling echter wel vergoed. Neem contact met mij op voor informatie.

Contractvrij werken: wat houdt dit voor jou in per 1 januari 2021?

Ik heb uit principe geen contracten met zorgverzekeraars. Het voordeel van contractvrij werken is dat we meer vrijheid hebben om de inhoud, frequentie en duur van de behandeling af te stemmen op wat voor jou het beste werkt. De zorgverzekeraar blijft zo nagenoeg buiten de therapiekamer; het gaat om jou.

 

Ieder voordeel heeft ook zijn nadeel. Het nadeel van contractvrij werken is dat je behandeling mogelijk niet volledig vergoed wordt. Welk percentage je zorgverzekeraar van de behandeling vergoedt, hangt af van het soort polis dat je hebt. De percentages vind je hier. Alleen met een volledige restitutiepolis krijg je 100% vergoed. Heb je een ander soort polis dan moet je in principe het resterende bedrag, het restitutietekort, zelf betalen. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van je polis en de intensiteit en duur van je behandeling. De condities hiervoor kunnen besproken worden in het kennismakingsgesprek, dat kosteloos is.

LET OP: Psychotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering en dit staat helemaal los van een eventuele aanvullende verzekering. 

Overstappen op andere zorgpolis

Als je liever van tevoren zekerheid hebt over de financiële kant van je behandeling, dan kun je overwegen om over te stappen op een restitutiepolis. Je mag dan zelf je behandelaren kiezen (dus ook je artsen en ziekenhuis) en krijgt 100% van de behandelingen vergoed. Overstappen kan tot en met 31 december van het lopende jaar en gaat in vanaf 1 januari van het volgende jaar. Een restitutiepolis is iets duurder dan een natura- of budgetpolis. Je kunt hier het overzicht bekijken van welke restitutiepolissen er zijn en wat deze kosten. Soms scheelt het maar enkele euro's per maand. 

 

De aandachtspunten voor overstappen zijn helder beschreven door de consumentenbond en kun je hier lezen. 

Tarieven bij zelf betalen

Wanneer je behoefte hebt aan meer privacy en geen enkele inmenging van je zorgverzekeraar, is er eventueel de mogelijkheid om de gesprekken zelf te betalen en geen declaratie in te dienen. Dit is echter aan wettelijke restricties gebonden. In sommige situaties is het niet mogelijk of dient er 21% BTW betaald te worden bovenop het uurtarief. Het gaat in dat geval om coachingsgesprekken. Ik raad je aan met mij te overleggen wat er mogelijk is in jouw specifieke situatie. Het tarief voor zelfbetalers is gelijk aan het OZP tarief hieronder:

 

Tarief OZP

Het door de NZa vastgestelde maximum OZP uurtarief voor onverzekerde zorgproducten is €110,27 per sessie van 50 minuten. Het tarief in mijn praktijk is 100% van dit vastgestelde tarief. Hierover wordt geen BTW berekend.

 

Tarieven coaching, excl. BTW 21%

Intakegesprek (60 min.)    

Individuele vervolggesprekken (50 min.)

Systeemgesprek (75 min.)

Telefonisch consult (30 min.)

Afspraak geannuleerd <24 uur van tevoren 

€ 130,00

€ 110,00

€ 160,00

€   65,00

€   65,00  


Tarief No Show

Een afspraak dient uiterlijk 24 uur van tevoren te worden geannuleerd. Wanneer je minder dan 24 uur van tevoren een afspraak annuleert, kan ik je € 65,00 in rekening brengen voor de gereserveerde tijd. De factuur voor een niet nagekomen afspraak wordt niet door je zorgverzekeraar vergoed.